Izmenom uredbe o koeficijentima do većih plata

28.feb 2024 12:26 PM
post

Nadam se da ćemo se kroz pregovore izboriti da svi zaposleni s istim zvanjima imaju iste koeficijente i osnovicu – kaže Slađan Bobić, predsednik SUS. Najniže plate, od oko 29.000 dinara, u svim lokalnim samoupravama u Srbiji primaju nekvalifikovani radnici, ali im razliku do minimalne zarade koja iznosi oko 47.000 dinara dotira država. Raspon ličnih dohodaka u „lokalu” kreće se do nepunih 89.000 dinara, i to je tako s uračunatim uvećanjem od 10 odsto koje važi od 1. januara ove godine. Zbog loše finansijske situacije zaposlenih, Sindikat uprave Srbije SUS nedavno je zatražio od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da se zaposlenima u svim lokalnim samoupravama, a ima ih oko 24.000, dodatno povećaju plate – još 15 odsto.
Ovih dana su u toku pregovori sa resornim ministarstvom, a sindikati traže – ili povećanje plata ili izmenu Uredbe o koeficijentima. Kako ističe Slađan Bobić, predsednik tog sindikata uprave, i sa takvim povećanjem zarade će ostati niže od republičkog proseka, koji je u decembru prošle godine iznosio oko 95.000 dinara.
– Jučerašnji sastanak je prošao u konstruktivnoj atmosferi, ostalo je samo da pripremimo za naredni sastanak, koji će biti održan za 20 dana, koliko će sve to koštati državu. Nama je svejedno koju opciju će prihvatiti nadležni. Ako to bude povećanje zarade kroz izmenu osnovice, prihvatićemo. Mi smo svakako pripremili i predlog nove uredbe o koeficijentima, što bi za zaposlene bila bolja varijanta, jer bismo tako imali bolje mogućnosti i za 2025. godinu. Pripremićemo proračun – napominje Bobić.
On dodaje da bi se usvajanjem predloga nove, izmenjene uredbe koju su sindikati već pripremili postojeći koeficijenti uvećali.
– Zaposleni bi imali veće plate, a raspon koeficijenata u opštinama Srbije kretao bi se od 11,25 do 23, dok bi za za gradove i grad Beograd taj raspon bio od 11,5 do 23. To znači  da bi u opštinama Srbije zarade bile povećane 17,44 odsto, dok bi u gradovima i gradu Beogradu to povećanje iznosilo oko 12 odsto – u načelu objašnjava Bobić.
U ovom sindikatu napominju i to da poseban problem predstavljaju velike razlike u platama zaposlenih sa istim zvanjima u Beogradu i ostalim gradovima i opštinama.
– Uredba koja je na snazi ima definisane koeficijente za lokalne samouprave, za gradove i grad Beograd. Mi kao sindikat apsolutno ne podržavamo tako nešto. Nadam se da ćemo se kroz pregovore izboriti da svi zaposleni s istim zvanjima imaju iste koeficijente i osnovicu – dodaje Slađan Bobić.

Izvor: Politika