Neophodno je u škole vratiti poštovanje

09.dec 2022 8:58 AM
post

Prošle nedelje prosvetni radnici u Srbiji su protestom i štrajkom upozorenja skrenuli pažnju na ugroženo dostojanstvo svoje profesije.
U odbranu dostojanstva profesije stali su i subotički prosvetni radnici i zaposleni u školama tražeći da se zavede red i vrati mir, bezbednost i poštovanje.
Poslednjeg dana novembra u podne održan je protest na Trgu Nikole Pašića u Beogradu pod nazivom “Za dostojanstvo profesije”. Organizovali su ga Sindikati zaposlenih u obrazovanju, a pozvali su da im se pridruži i celokupna javnost.


Sledećeg dana, škole u Srbiji su obustavljale nastavu, prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, ili ceo dan (u zavisnosti od Sindikata kom zaposleni pripadaju) u nameri da direktno skrenu pažnju na problem na koji decenijama ukazuju, a koji je u poslednje vreme eskalirao do neviđenih razmera.
-Gotovo svakodnevno dobijamo informacije o nasilju nad prosvetnim radnicima u školama, koji se skrivaju i zataškavaju, što rađa novo nasilje u najrazličitijim oblicima. Dostojanstvo naše profesije se godinama urušava zbog odnosa države prema prosveti, niskim platama, sve većim obavezama zaposlenih, a sve manjim pravima. Iako su zaposleni zaštićeni odredbama zakona, iste se ne sprovode ili su kazne previse blage – kaže se u Saopštenju Sindikata obrazovanja Srbije.

Šta o svemu ovome misle i kako se osećaju subotički prosvetni radnici?
Želimo da svi na svom radnom mestu budemo bezbedni, slobodni i poštovani
Mislim da je sve ovo sa ponašanjem dece u školama otišlo predaleko i da je davno izgubljena ravnoteža moći u odnosima među učesnicima obrazovnog procesa. Nužno je vratiti mir u škole kako bi svi odahnuli i osećali se bolje, a mislim da je to moguće samo ukoliko se ceo sistem postavi na zdrave osnove. Neophodna je primena postojećih Pravilnika i pisanje novih, koji bi ponašanje svih učesnika obrazovnog procesa postavili u granice humanog ponašanja. I konačno, smatram da prosvetni radnici, kao i svi drugi ljudi i zaposleni imaju parvo da na svom radnom mestu budu bezbedni, slobodni i poštovani – kaže Snježana Rajković, nastavnica srpskog jezika u Osnovnoj školi “10 oktobar” ukazujući na činjenicu da trenutno većinu svoje energije prosvetni radnici troše na uspostavljanje reda, sprečavanje nasilja, ispisivanje gomile papirologije…
Nekada je prosvetni radnik bio poštovan- Žao mi je nas i do čega je ovo društvo došlo - kaže Olivera Andrić, nastavnik razredne nastave u Osnovnoj školi “Hunjadi Janoš” u Čantaviru. - Sistem vrednovanja se poremetio. Da bi se vratilo dostojanstvo i poštovanje u današnjem vremenu svakako je važan lični dohodak, profesija prosvetar više nije željeno zanimanje upravo zbog toga. U današnje vreme prosvetni radnik je na rubu egzistencije. Katedre za nastavu na fakultetima su pred zatvaranjem. Dakle plata je ključna stvar, prema nama se država ponaša kao maćeha. Zašto nas majka država ne voli kao svoje medicinare i policajce? Zar ih mi ne obučavamo za te poslove? Ne treba nama status službenog lica, nama treba dostojanstvo da sa ponosom kazemo da smo prosvetari. A nije uvek bilo tako, poštovanje prema prosveti je postojalo, setite se kako su vas učili i vaspitavali – podseća Olivera.
Obrazovanje je najvažnija investicija u budućnost
Nastavnica razredne nastave u subotičkoj Osnovnoj školi “Đuro Salaj” Aleksandra Jarić razlaže ovaj problem detaljnije: “Sve se ovo dešava jer obrazovni sistem ne prati intezivne društvene promene. Industrijska revolucija, a naročito još intenzivnija tehnološka koja ju je zamenila, su u potpunosti promenile društvene uslove, sa naglaskom na uslovima života porodice kao osnovne ćelije društva. Danas su najčešće oba roditelja radno angažovana, nije zanemarljiv ni broj roditelja koji samostalno obavljaju roditeljsku dužnost i deca od najranijeg uzrasta mnogo vremena provode lišena neposredne roditeljske brige, prepuštena alternativnom zbrinjavanju.  Obrazovanje je najvažnija tekovina civilizovanog društva, a samo uređen obrazovni sistem vodi ka uređenju društva. Obrazovni sistem u stanju u kakvom je danas šalje poruku društvu da je nestabilan, ranjiv, slab. Ovakvo stanje dovodi i dovodiće i nadalje do nemilih scena i nesaradničkih relacija na svim nivoima. Jedini lek je realno sagledavanje svih poteškoća i problema, strategija za oporavak i odgovarajuća reakcija. Obrazovanje je najvažnija investicija u budućnost – zaključak je Aleksandre.
Ovo se mora zaustaviti
I u Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” u Đurđinu smatraju da je neophodno uvesti i odmah početi sa primenom zakona kojim bi na adekvatan način sankcionisali bilo koje devijantno ponašanje, ometanje časa, vređanje nastavnika i slično. Tek posle toga može da se priča o vraćanju ugleda prosvetnom radniku.
Predsednica sindikata te škole Gordana Damjanović, profesor srpskog jezika smatra da je nedostatak ili nesprovođenje kazni dovelo do nedopustivog ponašanja u školama.
To su obrasci ponašanja koji se svugde mogu videti,u kući, medijima bilo koje vrste. Želela sam da svi prestaneno sa radom u znak protesta protiv svih oblika nasilja – jasna je u svojoj poruci Gordana.
Zato Sindikat traži od Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva donošenje Protokola o zaštiti prosvetnih radnika od nasilja i strožije kazne u odredbama Krivičnog zakonika za počinitelje. Prosvetni radnici su rešeni da istraju u borbi da se vrati dostojanstvo profesije, jer drugog puta nema.

Izvor, Subotičke novine, 9.decembar 2022.