Poslodavci treba da se pridržavaju preporuka o radu na visokim temperaturama

10.jul 2024 3:39 PM
post

Talas tropskih temperatura ovih dana žari ulicama. I dok se većina građana sklanja u klimatizovane prostorije i izlazi napolje samo kad mora, radnici koji rade na otvorenom nemaju taj komfor. Zbog toga iz Saveza samostalnih sindikata apeluju na poslodavce da vode računa od zaposlenima i da slede preporuke Vlade Republike Srbije, naročito kada živa u termometru pređe 36 stepeni. S druge strane, smatraju da bi zbog globalnog otpoljavanja, ovu oblast trebalo urediti i revidirati preporuku koja je stara čak 16 godina.

Radnici na građevini, putari, poljoprivrednici, kao i oni koji su zaduženi za čistoću grada – na sve njih treba da se obrati posebna pažnja i da se prilagodi radno vreme, ako je moguće i da se ne radi između 11 i 16 časova, odnosno da se prave učestalije pauze i obezbedi smenljivost radnika, ističu sindikalci. Takođe, svaki poslodavac mora da ima odgovorno lice koje vodi računa o zaposlenima kada su temperature ekstremno visoke.

„Tako da bi dobro bilo da poslodavci obezbede više pauza, tečnosti i da se vodi računa o tome. Takođe, svaki poslodavac treba da ima akt o proceni rizika na radnom mestu koji predviđa kako da se zaštiti radnik, jer je čovek najvažniji segment svakog posla. Savet za radnike je da insistiraju na tome da se prave češće pauze i da se obrate poslodavcu, jer svako treba da ima radnika zaduženog koji bi vodio računa o prvoj pomoći ukoliko dođe do vrtoglavice i mučnine, da se taj radnik skloni u hladovinu i okrepi,“ objašnjava Ištvan Huđi, predsednika Saveza samostalnih sindikata Subotice.

Tropskim temperaturama nisu pogođeni samo oni koji rade na otvorenom, već i oni u proizvodnim halama, gde temperatura ne bi trebalo da prelazi 28 stepeni.

„Isto tako ova oblast nije uređena, negde se pominje 28 stepeni, ali sigurno da i u Subotici postoje hale gde nije adekvatno urađena klimatizacija, pa onda ista preporuka: da se prave češće pauze, da se uzima tečnost i da se radnici odmore,“ kaže Huđi.

Iako u sindikatu nemaju prigovora, to ne znači da ovu oblast ne treba urediti konkretnije, ukoliko ne zakonski, onda da se donesu nove preporuke, budući da su aktuelne još iz 2007. godine, precizira naš sagovornik.

„Smatramo da bi od 2007. godine bilo krajnje vreme da jedan stručni tim profesora, ministarstva, sindikata i koji su licencirani za bezbednost radnika na radu, da bi trebalo otvoriti jednu javnu raspravu i sastaviti jednu novu preporuku, jer je sigurno sada toplije nego pre 16 godina,“ poručuje naš sagovornik.

Iako podaci u Evropskoj uniji pokazuju da je smrtnost radnika zbog visokih temperatura od 2000. godine pa naovamo porasla za čak 40 posto, ni tamo države nisu preciznije uredile ovu oblast, osim Španije, Portugalije i Nemačke.