Sindikati u Subotici nastavljaju borbu za prava radnika, više zarade i bolje uslove

31.dec 2022 9:54 AM
post

Sindikalne organizacije su i u godini na izmaku nastavile borbu za prava radnika, za više zarade i bolje uslove rada. Ta borba je međutim samo delimično bila uspešna, jer sindikalci često nemaju podršku poslodavaca, ali ni nadležnih državnih organa.

Slobodna zona u Subotici i ove godine beleži odlične rezultate. Firme posluju dobro, a postoji čak i određeno takmičenje među njima za kvalitetnom radnom snagom. Zaposlenima su međutim, pored visine zarada, sve više bitni i uslovi rada.

„Primetno je da su uslovi rada trenutno presudni. Dakle da imate kvalitetne uslove rada, da imate svaku vrstu zaštite na radu, klimatizovane prostorije, da ne postoji promaja u halama. To je ono što je trenutno radnicima mnogo bitno”, objašnjava Saša Antunović, predsednik Sindikata metalaca Grada Subotice.

Zaposleni u kulturi veoma često rade u otežanim uslovima rada. Za to su možda najbolji primer zaposleni u Narodnom pozorištu u Subotici, koji i dalje čekaju završetak nove zgrade. Veći problem je međutim visina zarada, jer pregovori sa Ministarstvom finansija uglavnom ne daju očekivane rezultate.

„Kada god mi sindikati, sada pričamo o sindikatu kulture, ali takva je situacija i u drugim sindikatima, odemo na pregovore, bilo koja tačka je na dnevnom redu, ako se traže neke finansije, zapravo ako se radi o bilo kakvim finansijama, tu uvek nastane problem u pregovorima”, ističe Milan Vejnović, predsednik Pokrajinskog sindikata za kulturu.

Veće zarade su preduslov i da se zaustavi odliv medicinskog osoblja i lekara u inostranstvo.

„Naši lekari, medicinske sestre u velikom broju odlaze u zemlje Zapadne Evrope, radi daljeg rada, poslova i usavršavanja. Taj trend će se nažalost nastaviti i u budućnosti, ukoliko se ne promeni materijalno-ekonomski položaj zaposlenih”, upozorava Nikola Pavković, predsednik SSS SBO za zdravstvo.

U Savezu samostalnih sindikata Grada Subotice ističu da podržavaju sve napore gradskog rukovodstva da obezbede bolje uslove za život građana, ali napominju da je paralelno sa tim neophodno obezbediti i bolja primanja i bolje uslove za rad svih zaposlenih.

„Slažemo se sa time da treba da se razvijamo, da se širimo, da radimo na svemu tome što je iznešeno, ali smo rekli da građanin mora da oseti boljitak i kroz zaradu, da bi mladi ostali ovde, da bi radili u Subotici i nastavili posle nas da rade i funkcionišu”, kaže Ištvan Huđi, predsednik SSS Grada Subotice.

Huđi napominje da je Subotica i dalje ispod republičkog proseka kada su visine zarada u pitanju, pa u tom smislu u narednoj godini očekuje više sluha od poslodavaca, kako tema pregovora ne bi uvek bila samo minimalna zarada.

Izvor: RTV