BEZ DOGOVORA OKO POVEĆANJA MINIMALCA NAKON PRVE RUNDE PREGOVORA

01.sep 2020 8:24 AM
post

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije završili su juče prvu rundu pregovora oko povećanja minimalne cene rada za 2021. godinu, ali konačan dogovor nije postignut. Nastavak razgovora je predviđen za 1. Septembar.

Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" su, kao članovi Socijalno-ekonomskog saveta, (SES) zastupali stav da minimalna zarada treba da se poveća sa sadašnjih 30.022 dinara na 37.500 dinara, koliko košta minimalna potrošačka korpa. To bi značilo da minimalna cena rada po satu poraste sa sadašnjih 172,54 dinara na 216,75 dinara.

Razlog za povećanje cene rada uprkos krizi zbog pandemije virusa COVID-19 je i činjenica da je 2018. godine u SES-u postignut dogovor da minimalna zarada dostigne vrednost minimalne korpe u 2021. godini.

Predstavnici poslodavaca su se na jučerašnjim pregovorima zalagali da se “minimalac” poveća u skladu sa projektovanim rastom bruto domaćeg proizvoda za sledeću godinu od šest odsto. br>
Članovi radne grupe za pregovore koji zastupaju Vladu Srbije, odnosno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izneli su statističke podatke o makroekonomskim kretanjima, ali se nisu izjasnili da li se zalažu za povećanje “minimalca”.

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije, kao članovi SES-a, treba da finalizuju dogovor do 14. septembra, za kada je zakazana sednica SES-a, a ako ne postignu dogovor o povećanju minimalne cene rada, odlučiće, kako je predviđeno zakonom, Vlada Srbije.