Bez protesta u Subotici, ali borba za veće zarade traje svaki dan

03.maj 2023 5:48 AM
post

I ove godine Praznik rada u našem gradu proći će bez radničkih protesta za veća prava, a građani će  neradne dane proslaviti tradicionalno po izletištima. U Beogradu će biti organizovan sindikalni protest kako bi skrenula pažnja na goruće probleme radnika u Srbiji, a iz Saveza samostalnih sindikata Subotice poručuju da borba traje svih 365 dana u godini i pozivaju, posebno mlade, da im se priključe.

Da plate ustanu, a mladi ostanu – parola je pod kojom se u okviru sekcije mladih u Sindikatu bore za ono što su, kako ističu, najveći problemi današnjice – niske zarade, koje za posledicu imaju velik odliv radne snage u inostranstvo.

Da je visina zarada i dalje glavni problem, slažu se i stariji sindikalisti. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice, Ištvan Huđi, navodi da iako u Subotici ima posla, plate  ne mogu da pariraju onima koje iste kompanije daju u drugim državama, zbog čega je borba za bolji položaj svakodnevna, a ne samo Prvog maja.

Iako u našem gradu još od vremena privatizacije nije bilo radničkih protesta, prvi su bolje uslove rada tražili grafičari još krajem 19. veka, podseća Đula Ditrih iz Arhiva Ditrih. Navodi da su se upravo grafičari prvi organizovali jer su bili pismeni, a kasnije, naročito između dva rata prvomajske demostracije i zborovi su redovno održavani, budući da su radnici bili u veoma teškom položaju.

Iako je Praznik rada s godinama i boljim položajem radnika masovno prerastao u praznik nerada, naši sagovornici podsećaju na značaj Prvog maja koji se obeležava u znak sećanja i u znak solidarnosti sa čikaškim radnicima koji su prvi put organizovano davne 1886. godine tražili čuvene „tri osmice“.