Istek ugovora najčešći razlog zbog kog Subotičani ostaju bez posla tokom epidemije

27.avg 2020 8:36 AM
post

Istek ugovora o radu je najčešći razlog zbog kojeg zaposleni u Subotici ostaju bez posla tokom epidemije koronavirusa. U Inspekciji rada kažu da vanredno stanje ne znači i automatsko produženje ovakvih ugovora, osim u dva slučaja – trudnoće i sudskog spora. Sindikalci apeluju na poslodavce da ne otpuštaju radnike, jer će im trebati kada epidemija prođe.

Istraživanje kompanije Infostud pokazuje da je svaki deseti anketirani ostao bez posla od početka epidemije koronavirusa u Srbiji. Devet od deset i dalje je u radnom odnosu, s tim da deo njih radi od kuće, deo u preduzećima uz mere zaštite, dok manji deo njih nema mere zaštite. Trećina ispitanika je morala da ode na plaćeno ili neplaćeno odsustvo, otvori bolovanje ili uzme godišnji odmor.

„Očekivano je da je došlo do smanjenja privredne aktivnosti, a ono što je dobro jeste da veliki broj ljudi može da posao obavlja od kuće, a da oni koji ne mogu imaju te mere zaštite koje su im potrebne u odnim oblastima koje su sada jako važne za naše funkcionisanje“, kaže Bojana Ćirić iz kompanije Infostud.

Bez posla u Subotici najčešće ostaju oni kojima je istekao ugovor o radu na određeno vreme. U Inspekciji rada kažu da vanredno stanje ne znači automatski i produženje ugovora o radu na određeno vreme, te da je taj ugovor osim dogovorom poslodavca i zaposlenog moguće produžiti jedino zbog ostanka u drugom stanju ili putem sudskog spora.

„Kad pokrenu radni spor, mogu se obratiti Inspekciji rada i inspektor rada je ovlašćen u određenim situacijama da odloži izvršenje tog rešenja o prestanku radnog odnosa do pravosnažne odluke suda“, kaže šef odseka inspekcije rada u Severnobačkog okrugu Božo Ivković.

U Savezu samostalnih sindikata Grada Subotice apeluju na poslodavce da pokažu solidarnost sa svojim zaposlenima tokom vanrednog stanja.

„Svim poslodavcima bi preporučili da, pre nego što uopšte zamisle da radnicima uruče rešenje o prestanku, koji rade na određeno vreme, da dobro razmisle, da pogledaju mere Vlade Republike Srbije koje su donešene, da pokušaju da sačuvaju te ljude – trebaće im ti radnici ponovo“, kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata Grada Subotica Ištvan Huđi.

Takođe, kako saznajemo, u Subotici do sada nisu registrovana kršenja odredbi Zakona o radu, Zakona o bezbednosti i zdravlje na radu i svih akata koje su doneli državni organi povodom Koronavirusa.

RTV