Ištvan Huđi o problemima radnika u Subotici tokom kovida: Nepotreban pritisak na radnike u proizvodnji

23.apr 2021 10:25 AM
post

Na evidenciji tržišta rada trenutno se nalazi više od 7.500 Subotičana, a prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u odnosu na april prošle godine, ove godine imamo oko 200 nezaposlenih lica više. Na osnovu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2021. godinu, u  januaru ove godine, na području Severnobačkog upravnog okruga bilo je registrovano 8.018 lica koja traže zaposlenje, od čega su 4.268 žene. Na području grada Subotice na dan 31. decembra 2020. godine identifikovano je 4.178 aktivnih nezaposlenih lica.

U preduzećima koja posluju u Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku zaposleno je oko 6.300 radnika. Na koji način je organizovan rad u ovim velikim sistemima; sa kakvim se problemima radnici obraćaju sindikatima; da li je finansijska pomoć države građanima dovoljna i kada možemo očekivati normalizaciju situacije u sektoru rada, na ova i druga pitanja odgovara gost prvog podkasta portala Magločistač – predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Subotice Ištvan Huđi.

Klasičnih otkaza tokom prethodne godine, kaže Huđi, nije bilo mnogo, niti je bilo tehnoloških viškova, a najveće gubitke su pretrpele uslužne delatnosti, hotelijerstvo, ugostiteljstvo.

Što se tiče problema zbog kojih su se radnici najčešće obraćali sindikatu, Huđi u podkastu kaže da u poslednje vreme beleže „pritisak neposrednih rukovodilaca prema radnicima i operaterima koji rade u proizvodnji“, koji ne može da se svrsta u mobing, ali je nešto što nije dobro.

„Kada pritiskate neke ljude, za tim nema potrebe, vi treba da kažete da je to potreba proizvodnje… Ako neko ima masku i naočare, ne može da napravi isti broj komada nečega kao ranije. Moramo imati u vidu više tih aspekata, ne možemo da očekujemo od radnika da zadovolje sve kriterijume u izmenjenim uslovima rada. Treba da imamo u vidu i ostale okolnosti koje postoje. Taj pritisak između viših rukovodilaca i radnika mora da se eliminiše i da se o radnicima vodi računa. Samo zdrav, zadovoljan radnik može da bude uspešan u proizvodnji“, objašnjava Huđi.

Celokupan sistem, prema njegovoj oceni, nije bio spreman na pandemiju ni ovde, kao ni u svetu:

„Na početku nije bilo dovoljno zaštitne opreme, a zdravstveni radnici su pretrpeli najveći udar, pa prosvetni radnici, radnici u velikim fabričkim pogonima. Bilo je neadekvatno informisanje javnosti o pravilima. Gde god smo mogli, mi smo dali naše mišljenje, učestvovali i pregovarali“.

Na pitanje da li se veliki kolektivi zalažu za vakcinaciju radnika, Ištvan Huđi u podkastu kaže da postoji preporuka poslodavaca da se vakcinacija obavi da bi se što manje radnika razbolelo.

“U nekom periodu je više njih bilo zaraženo, pa su bili izolovani. Ima i puno ljudi koji su već primili vakcine, a ima i dosta onih koji su preležali kovid pa imaju antitela. Nadamo se da ćemo dolaskom toplijeg vremena da se vratimo nekom normalnom životu, tamo od juna, jula meseca”, kaže Huđi.

Što se tiče mera koje je država usvojila kao pomoć privredi, Huđi ocenjuje da je pomoć dodeljena prošle godine bila izdašnija, veća, konkretnija i taj prvi talas je pripomogao da u Subotici nema otpuštanja.

„Pomoć koja je ove godine predviđena, ove tri pomoći od pola minimalca, to je da se pokuša pomoći, da se sačuvaju radna mesta. Proizvodnja je koliko toliko, u većem delu krenula sa punim kapacitetom, dok u nekoliko kompanija to još nije kako treba, ali ide ka tome. Po nama u Sindikatu, ta pomoć bi trebalo selektivnije da se daje i da se malo više obrati pažnja na one koji su prikazali gubitke, koji su slabije radili, umanjili plate.

Izvor: Magločistač