Javni skup javnog sektora ispred Vlade Srbije

04.nov 2021 8:02 AM
post

Nezadovoljni lošim materijalnim položajem zaposlenih i nedostatkom socijalnog dijaloga, republički samostalni sindikati uprave, obrazovanja, kulture i nauke održali su javni skup ispred zgrade Vlade Srbije.

Sindikati, koji predstavljaju više od polovine zaposlenih u javnom sektoru, traže rešavanje ključnih problema u društvenim delatnostima i uspostavljanje socijalnog dijaloga jer, kako su ukazali, već dugi niz godina sindikati ne učestvuju u pregovorima o budžetu i ne mogu iskazati svoje predloge i argumente.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je da su zaposleni u obrazovanju tražili pravedne platne razrede, ali da je njihovo uvođenje odloženo do 1. januara 2023. godine.

Prosvetni radnici traže povećanje plata za 15 odsto, jer povećanje minimalne zarade od 9,4 odsto u narednoj godini dodatno narušava sistem koeficijenata i odnos plata u društvenim delatnostima.

Predsednica Sindikata nauke Srbije Đurđica Jovović rekla je da su vlastima puna usta nauke i naučnika samo pred izbore i da se hvale otvaranjem naučno-tehnoloških parkova, ali da u njima neće imati ko da radi pošto mladi odlaze iz zemlje.

Jovović je kazala da nauku boli sve što i druge sektore, ali da su naučnici u još goroj situaciji, jer nemaju ni katalog zanimanja.

Ona je navela da naučni radnik prima oko 60.000 dinara, a da plate četvrte po visini u javnom sektoru o kojima se govori u javnosti, prima tek deset odsto zaposlenih.

Predsednica Sindikata kulture Srbije Dragana Đorđević je navela da je prosečna plata u toj delatnosti 47.893 dinara, da ih vlast ignoriše dok su im “usta puna kulture”.

Na loš materijalni položaj zaposlenih u lokalnim samoupravama sa srednjom školom ukazao je predsednik Sindikata gradske uprave Kruševca Dalibor Rakić, precizirajući da ovi radnici primaju mesečno oko 35.000 dinara, što je približno “minimalcu”.

Predsednik Sindikata uprave Srbije Slađan Bobić izrazio je čuđenje zbog ignorantskog ponašanja predsednice Vlade Srbije i ministra finansija jer, kako je istakao, sindikati i zaposleni u upravi nisu protiv ove države, već samo traže ono što im pripada.

On je saopštio je da je, nakon upućenog zahteva, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izrazilo spremnost da učestvuje na sastanku na kojem bi se razmatrale pokrenute inicijative, kao i da u skladu sa mišlјenjem Ministarstva finansija o budžetskim mogućnostima predloži eventualnu izmenu propisa iz svog delokruga.

Skup je počeo na Trgu Nikole Pašića, a završen ispred zgrade Vlade Srbije, gde su predstavnici sindikata predali zahteve za uspostavljanje socijalnog dijaloga, povećanje zarada za 15 odsto, isplatu toplog obroka i regresa i isplatu svih naknada predviđenih kolektivnim ugovorima.