Nacionalna penzija za majke ponovo u fokusu! Pokrenuta inicijativa za one sa troje i više dece, a evo i koliko je to izvesno

09.sep 2023 10:42 AM
post

Sindikati su prošle godine predložili nacionalnu penziju za majke koje imaju najmanje troje dece i 15 godina radnog staža.

Ideja je da majke toliko dece koje imaju toliko staža ne moraju nužno da idu u penziju čim ostvare ta dva uslova, već da tad mogu u penziju ako im to odgovara. Ta penzija im ne bi bila umanjena zato što su rano prestale da rade, kao što ostali trpe novčane penale ako se penzionišu preuranjeno, bez 40 godina staža.

Nacionalna penzija za majke sa troje i više dece i dalje ne postoji, ali...

Po postojećem Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, majka troje i više dece ne dobija nacionalnu penziju, ali joj se zaračunava poseban staž.

Gostujući nedavno na Jutarnjem programu TV Prve, Mili Milićev iz Udruženja "Majke sa troje dece" kazala da je ovo udruženje podržalo inicijativu sindikata i da je bilo radnih sastanaka.

- To jeste potrebno društvu. Mi smo više za inicijativu, osnivanje demografskog fonda i usklađivanje rada i roditeljstva odnosno smanjivanja broja sati - kazala je Milićev.

Dragan Todorović iz Saveza samostalnih sindikata Beograda kazao je da je predloženo da iznos nacionalne penzije bude u visini prosečne zarade.

- Jedna od izuzetno važnih stvari u inicijativi je usklađivanje rada i roditeljstva - kazao je i dodao da u inicijalni predlog ne podrazumeva da bi se penzija povećavala sa svakim sledećim detetom, ali su predložili širi obuhvat dečijeg dodatka i veće iznose.

Izvor: Blic