Najveća snaga Sindikata je u zajedništvu

04.sep 2021 6:03 AM
post

U okviru aktivnosti iz Projekta „Zajedno smo jači“ u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i gradskog Sindikata u Subotici je 2. septembra 2021. održan jednodnevni seminar sa temama koje su izabraane na osnovu predloga članstva datih putem ankete sprovedene prošle godine.

O radno pravnoj zaštiti, minimalnoj ceni rada, godišnjim odmorima i izazovima sa kojima se zaposleni suočavaju na radnom mestu, kao i o socijalnom dijalogu, njegovim nedostacima i problemima, temeljima uspešnog dijaloga govorili su Adam Šarić, pravnik u Sindikatu Vojvodine i sekretar pokrajinske sindikalne centrale Tomislav Stajić.

Učesnici seminara koji su bili predstavnici sindikalnih organizacija različitih delatnosti ukazali su na najveće probleme, među kojima dominira zarada i činjenica da povećanje minimalne cene rada ne prati i povećanje ostalih zarada, kao i činjenica da su u javnom sektoru regres i topli obrok uračunati u koeficijent. Problemi su i nemogućnost korišćenja godišnjeg odmora, agencijsko zapošljavanje radnika, sve nesigurniji status zaposlenih...

Iz diskusije se pokazalo da su problemi brojni, a zajedništvo i solidarnost najveća snaga sindikalne borbe koja treba da se koristi aktivnije i brže.