Opštinska organizacija invalida rada obeležava 70 godina postojanja

08.dec 2023 12:36 PM
post

Subotička Opštinska organizacija invalida rada obeležila je danas sedam decenija postojanja i Svetski dan osoba sa invaliditetom.

Značajan jubilej članovima Opštinske organizacije invalida rada čestitao je gradonačelnik Stevan Bakić poručivši da su oni jedan od najodgovornijih delova našeg društva koji je izneo najveći teret razvoja Subotice i naše Srbije.

- Grad Subotica je dugogodišnji partner ovoj organizaciji, pruža maksimalnu podršku naročito kroz javni konkurs iz društveno-humanitarnog rada, putem kojeg je ove godine izdvojeno oko 700 hiljada dinara, a učestvujemo i u obeležavanju Dana osoba sa invaliditetom – poručio je gradonačelnik Bakić. – Tokom svog radnog veka bili su posvećeni svom poslu, požrtvovani, stekli određeni stepen invalidnosti i zato se od srca zahvaljujem na svemu što su uradila za napredak našeg društva.

Po rečima Stanka Nimčevića, predsednika Opštinske organizacije invalida rada, osobama sa invaliditetom je potrebno mnogo toga a pre svega prilika za zaposlenje i mogućnost lečenja.

- Imamo još jedan veliki zadatak a to je da rešimo pitanje ljudi koji  su na evidenciji NSZ a treba da primaju invalidsku penziju, ali još uvek čekaju godine starosti. U Subotici imamo oko 5.300 članova, ali su mnogo pooštreni uslovi pod kojima se može otići u invalidku penziju, te se taj broj proteklih smanjio – kaže Nimčević. – Sarađujemo sa NSZ i dosta mladih sa invaliditetom se zapošljava i to je dobro, time smo zadovoljni.

Ova godišnjica, 70 godina postojanja je za ljudski vek puno, a za jednu organizaciju koja okuplja invalide taj broj je impozantan.

- Ali mi ne brojimo godine, mi smo i dalje mladi, pred nama su brojni planovi koje treba da ispunimo. Dan osoba sa invaliditetom obeležavamo od 1998. godine, ali brigu o osobama sa invaliditetom i invalidima rada treba da brinemo tokom cele godine. Sve teže se stiče invalidska penzija, mnogi od nas imaju penzije od 50 odsto, teško dolazimo do zaposlenja - smatra Stana Svilarev, predsednica Saveza invalida rada Vojvodine.

Izvor: subotica.com