Korona nije izazvala veća otpuštanja radnika u Subotici

05.jan 2021 8:51 AM

U Subotici prošle godine nije bilo većih otpuštanja radnika, izazvanih epidemijom koronavirusa. Prema proceni sindikata otkaz je dobilo oko 350-400 ljudi, koji su bili primljeni na određeno vreme, ali je u poslednjem kvartalu godine dobar deo tih radnika vraćeno na posao.

Godinu iza nas, iz ugla sindikalnih organizacija, takođe je obeležila epidemija koronavirusa. Rukovodioci i vlasnici preduzeća su, svako na svoj način, rešavali novonastalu situaciju, pa su tako radnici slati na plaćeno odsustvo, na godišnje odmore, ali i na prinudne godišnje odmore. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice, Ištvan Huđi ipak napominje da većih otpuštanja nije bilo.

“Bio je deo radnika, koji je dobio otkaz, ali zato što im je prestao radni odnos na određeno vreme, to je bilo najčešće i najviše. Po nekoj našoj proceni u prošloj godini je to bilo 350 do 400 ljudi, s tim što mogu da kažem, da je u zadnjem kvartalu prošle godine dobar deo tih ljudi vraćen nazad, kao što je bilo i u fabrici “Leonardo”, o čemu smo pričali više puta, i ajde da kažemo da u Subotici nije bilo većih otpuštanja, što je dobro, i jedino što sada treba da vidimo jeste kako će biti dalje, kako idemo u Novu godinu”, kaže Huđi.

Što se tiče ove godine, naš sagovornik napominje da će situacija u našoj zemlji u mnogome zavisiti od razvoja situacije u zemljama Evropske Unije, pre svega u Nemačkoj. U Subotici, podseća Huđi, ima mnogo preduzeća koja su povezana sa autoindustrijom.

“Sigurno neće biti lako. U svakom slučaju trebaće sigurno razmišljati i o onim preduzećima koja nastavljaju svoju delatnost, svoju proizvodnju, a da možda ne mogu sve da ispoštuju, dakle trebaće sigurno još jedan paket za one kojima je neophodno, to je sigurno, a mi se nadamo, i radićemo na tome, da se prava radnika ne umanjuju, nego da se uvećavaju. Videli ste da je minimalac nešto malo otišao gore, ali nije akcenat na minimalcu, nama je akcenat na medijalnoj plati, medijalnom iznosu plate, koji je za Suboticu mali i koji mora biti veći. U svakom slučaju, da se približimo proseku Republike Srbije, jer mislim da Subotica, i radnici Subotice to zaslužuju”, objašnjava Huđi.

Sindikatu će i ove godine, kao i prošle, na prvom mestu biti bezbednost radnika. Tu je takođe u startu bilo dosta problema, kaže Huđi, jer društvo i sistem nisu bili pripremljeni za ono što se desilo, ali je tokom godine većina problema rešeno i trenutno u većini preduzeća u Subotici, zaposleni imaju odgovarajuću zaštitu na radu.

Izvor:RTV