Pirotski Samostalni sindikat – o “minimalcu” pregovarati dva puta godišnje

13.okt 2021 9:58 AM
post

Ovih dana održana je redovna, sedma po redu, sednica Socijalno ekonomskog saveta grada Pirota. Na sednici, kojoj je prisustvovao, Miloš Nenezić, predsedavajući Socijalno ekonomskog saveta Srbije i predsednik Unije poslodavaca, razgovaralo se o stanju privrede u Pirotskom okrugu usled uticaja COVID – 19, cenama usluga javnih komunalnih preduzeća, socijalno – materijalnom položaju građana u uslovima svetske ekonomske krize i inicijativi Socijalno ekonomskog saveta grada Pirota da se o minimalnoj ceni rada pregovara dva puta u toku kalendarske godine.

Privredni rezultati većine preduzeća u Pirotskom okrugu su u blagom opadanju poslednjih meseci, a glavni uzrok je nepovoljna epidemjska situacija. Problemima, koje je epidemija nametnula, najuspešnije odoleva Tigar Tyres kao deo velike multinacionalne kompanije Michelin. Pored toga, predsednik SES-a Pirota, Jovan Mijalković kaže da poskupljenje energenata donosi veliku neizvesnost u predstojećem periodu.

“Mnogi energenti su poskupeli, a očekuju se veliko poskupljenje električne energije, gasa i naftnih derivata. Baš zbog ovakve situacije velika neizvesnost je i oko cena usluga javnih preduzeća. Zna se da Toplana radi na gas, ostala preduzeća takođe zavise od cene energenata i čeka nas dosta neizvesnosti. Ono što je Samostalni sindikat istakao govoreći o socijalno – materijalnom položaju radnika jeste da smatra da pregovori o minimalnoj ceni rada nisu bili uspešni. Sindikat je očekivao da će predloženi iznos od strane Vlade uspeti da podigne, ali to se nije dogodilo. Mi smo analizirajući to povećanje od 9,4 posto, uz indeks potrošačkih cena koje imaju tendenciju porastu, došli do toga da će ono biti anulirano. Velika armija ljudi, oko 350.000, je na minimalcu i teško se živi. Zato smo predložili da se u uslovima ekonomske krize o minimalnoj zaradi pregovara dva puta godišnje, kao što se to radilo u prošloj deceniji”, rekao je Mijalković.

Predlog Sindikata je ocenjen kao realan i o njemu će se razgovarati na kolegijumu SES-a Republike Srbije.