Poseta Sekcije mladih SSS Srbije Švedskoj

22.jun 2022 7:39 AM
post

Nakon dve godine odlaganja usled pandemije prouzrokovane COVID 19 virusom, delegacija Sekcije Mladih SSS Srbije, predvođena koordinatorkom projekta Bojanom Bjelović Bosanac, otputovala je u petodnevnu studijsku posetu Švedskoj od 13. do 17.6.2022. u okviru projekta „Razvoj Sekcije Mladih SSSS“.

 Domaćini posete su bili Ann-Mari Schwartz i Anders Dahl, zaposleni u „RUNO“ obrazovnom centru Švedskog sindikata koji su bili pravi domaćini i učinili našoj delegaciji da se oseća prijatano i ugodano svih pet dana boravka u Švedskoj.

Prva dva dana boravka bila su vezana za „RUNO“ obrazovni centar i upoznavanje sa metodama pristupanja mladima, informisanosti o Švedskom političkom sistemu kao i o sindikatima. Kroz trening i edukacije razmatrani su i faktori koji mogu sindikate učiniti uspešnijim.

Nakon dva prijatna dana u prelepoj prirodi i pored prirodnog rezervata i mora delegacija se uputila u trodnevnu posetu glavnom gradu Švedske, Štokholmu. Prvi dan u Štokholmu počeo je radno i pun obaveza te je naše mlade sindikalce u Parlament Švedske primio visoko pozicionirani član Socijaldemokratske Partije Švedske Denis Begić, koji je sa našim mladima proveo punih pet sati u sastancima i razgovorima o svim aktuelnim temama od izbora u Srbiji i Švedskoj, preko rata u Ukrajini, odnosima sa Kinom i članstvom u Nato, do prava radnika i ravnopravnosti polova.

Nakon posete parlamentu u narednim danima usledio je gust i fizički naporan ali na obostranu radost i prijatan raspored i sastanci sa Generalnom Sekretarkom „Olof Palme International Centar“, Annom Sundstrom, upoznavanje sa mladima u Socijaldemokratskoj partiji i načinom njihovog delovanja i poseta LO sindikatu kao najjačoj sindikalnoj organizaciji u Švedskoj. Poseban utisak posete ostavio je susret sa bivšim premijerom Švedske Stefanom Levenom koji je protekao u prijatnom razgovoru o odnosu sindikata i politike. Kroz niz ovih sastanaka dotaknute su razne teme i podvučena je paralela između srpskih i švedskih sindikata i političkog života u našim zemljama.

Delegacija koju su činili članovi Sekcije Mladih SSSS Bojan Kandić iz Trstenika, Nikola Bobić iz Niša, Gordana Bubulj iz Beograda, Mina Mićanović iz Beograda, Nemanja Ristović iz Leskovca i Miloš Suvajac iz Subotice, iz Švedske se vratila sa pregršt iskustva, novog znanja i velike motivisanosti da svoje iskustvo prenese kako na mlađe tako i na starije kolege u sindikatu.

Miloš Suvajac
Sekcija Mladih SSS Subotice
Subotica 20.6.2022.