Povećan broj hitnih intervencija, poslodavci da prilagode rad uslovima

22.jul 2022 6:53 AM
post

Danima se suočavamo sa tropskim vrućinama koja negativno utiče ne samo na poljoprivredne kulture, nego i na hronične bolesnike, osobe koje su na raznim medikamentskim terapijama, te radnike na otvorenom. Visoke temperature su u poslednje vreme izazvale i požare u Subotici, ali i širom zemlje.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Grada Subotice, Ištvan Huđi, kaže za Magločistač da je Ministarstvo rada dalo samo preporuke poslodavcima vezano za rad na visokim temperaturama, koje datiraju još iz 2007. godine, a koje – nisu obavezujuće.

„Preporuka sindikata svim poslodavcima je da poštuju ove preporuke, ali i da naprave Akt o proceni rizika radnih mesta, i da posebno obrate pažnju na bezbednost i zdravlje svojih zaposlenih“, apeluje Huđi.

Prema njegovim rečima, u Subotici kao i u drugim gradovima postoje problemi u velikim radnim halama koje nisu dobro aklimatizovane, zatim problemi vezani za rad na otvorenom u sektorima kao što su poljoprivreda i građevina.

„Svaki dan vidimo da se Subotica širi i da se gradi, ali bi se posebna pažnja morala obratiti, pogotovo danas, sutra, i ovih dana kada se očekuju veoma visoke temperature, iznad 40 stepeni. Posebno je to opasno za radnike koji rade na otvorenom, koji treba obavezno da prave češće pauze, da su stalno pri tečnosti, i da tokom posla nisu na direktnom udaru sunca“, upozorava Huđi.

Dodaje da je takođe neophodno obezbediti adekvatnu zaštitnu opremu, da se napravi preraspodela radnog vremena, i da se od 11 do 16 časova prekine rad.

„Sve što postoji u tim preporukama je lepo, međutim, u praksi, ima gde zaživi, ali u većini slučajeva – ne. Svaki poslodavac gleda profit, a radnik mora da radi i u ovakvim uslovima“, kaže Huđi.

Prema njegovom mišljenju, Ministarstvo rada bi sem preporuke moralo doneti temeljnija uputstva čija primena bi se kontrolisala preko inspekcije rada.

„Kada jedan radnik ode na bolovanje zbog toplotnog udara i zbog drugih tegoba, to je ozbiljan problem za radnika, ali i za poslodavca, jer gubi radnika koji ide na bolovanje, a njegov oporavak može da traje danima“, poručuje Huđi.

Izvor: Magločistač