Protest prosvetnih radnika: Okupljeni napustili plato ispred Skupštine Srbije, krenuli ka zgradi Vlade, blokirana Ulica kneza Miloša

26.sep 2023 11:45 AM
post

Deo prosvetnih radnika okupljenih u četiri sindikata okupio se u podne ispred Skupštine Srbije i započeo protest pod nazivom "Uvažen nastavnik, dostojanstvena Srbija". Kako javlja naš reporter, okupljeni su oko 12.30 sati krenuli u šetnju Ulicom kneza Miloša ka zgradi Vlade Srbije.

Kako prenose beogradski mediji, neposredno pred protest iz Vlade Srbije je stigao poziv, a iz sindikata su poručili da će na razgovor otići, ali da od protesta ne odustaju.

Protest prosvetara blokirao je saobraćaj u centru grada kod Trga Nikole Pašića, što je usporilo saobraćaj u okolnim ulicama.

Od oko 12.40 sati saobraćaj je ovde odblokiran, ali su okupljeni krenuli u protesnu šetnju Ulicom kneza Miloša, koja je sada zatvorena za saobraćaj u pravcu ka zgradi Vlade Srbije.

Sindikati traže da plate prosvetnih radnika budu na nivou prosečne republičke zarade, zatim da se poveća dodatak za razredno starešinstvo od sedam do 10 procenata, a treći zahtev je smanjenje obimne administracije koju vodi nastavno osoblje.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, rekla je za Danas da je previđena protestna šetnja Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije, gde će se obratiti predstavnici svih nivoa obrazovanja, od predškolskog do visokog, a učesnici protesta potom će nadležnima predati zahteve.

Izvor: Blic.rs