Rad bez klimatizacije po propisu, jer propisa – nema

15.jul 2021 9:52 AM

Rad na otvorenom kada su ovako ekstremno visoke temperature kao proteklih dana regulisan je veoma jasno i pravila postoje – donela ih je Vlada Republike Srbije i njih treba da se pridržavaju svi, a kontrolu obavlja inspekcija rada.  Međutim, koja pravila poslodavci moraju da ispoštuju kada se posao odvija u zatvorenim prostorijama, a živa u termometru prelazi 36 stepeni? Čini se – nikakva, jer ta oblast u Srbiji uopšte nije uređena, pa da li će proizvodna hala, šivaona ili prodavnica imati klimatizaciju ostaje na dobroj volji poslodavca.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice, Ištvan Huđi, ističe da preporuke poput provetravanja, dovoljnih količina vode i klimatizacije prostorija nisu navedene ni u jednom aktu, te da bi tu oblast trebalo urediti, s obzirom na to da su primedbe radnika sve brojnije, naročito ovog leta.

Kako pojašnjava Huđi, cilj je i poslodavcima i državi da se donesu pravila jer posledice, poput učestalih bolovanja, nanose štetu ne samo radnicima, već svima.

Zbog toga će Sindikat podneti inicijativu prema resornom ministarstvu  i sindikatima da se ova oblast reguliše i donesu pravila, ali je kako napominje naš sagovornik važno je da se svi uključe, kako bi se donela najbolja moguća odluka.

Kako navode u Savezu samostalnih sindikata Subotice, najbolje bi bilo da se za svaku halu i prostor uradi individualna procena koja bi to optimalna radna tempareatura bila, spram veličine prostora, mašina ali i broja ljudi.

Izvor: tvsubotica.com