Sindikat: Subotica po platama ozbiljno zaostaje za republičkim prosekom

30.dec 2022 7:20 AM

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice Ištvan Huđi, izjavio je danas da Subotica po platama „ozbiljno zaostaje“ za republičkim prosekom.

Kazao je i da se sagledavaju sve mogućnosti da se to promeni, te dodao da „građanin mora da oseti boljitak i kroz zaradu“.

Predsednik Sindikata metalaca Subotice, Saša Antunović je rekao da je povećan broj radnika koji traže bolje uslove rada, te da su „uslovi rada trenutno presudni“, kao i zaštita na radu, da nema promaje…

Kazao je i da svako preduzeće želi kvalitetniju radnu snagu, veći profit i produktivnost zbog čega se, kako je ocenio, stvara konkurencija između fabrika u Subotici.

Dodao je i da je firmama teško da se bore za kvalitetnu radnu snagu koja, kako je podsetio, odlazi u razvijenije države Evrope.

Predsednik Sindikata za kulturu, Milan Vejnović je rekao da zaposleni u Narodnom pozorištu Subotica već 15 godina rade u lošim uslovima.

„Pre 10 godina nama je bilo obećano da ćemo da uđemo u novu zgradu i to se još uvek nije dogodilo“, naveo je on.

Istakao je da je pozitivno da glumci uprkos svemu ostvaruju veoma dobre rezultate.

On je, po pitanju zarada, rekao da su radnici u kulturi „u istom problemu“ kao i ostali u javnom sektoru.

Naveo je i da će „većina zaposlenih u kulturi primati minimalnu zaradu“ i da se „sve rešava na republičkom nivou“ na šta, kako je dodao, sa nižih nivoa vlasti nema uticaja“.

Beta