Sindikati nezadovoljni povećanjem minimalca za 14 posto

15.sep 2022 6:19 AM
post

Kako ni ove godine sidikati i poslodavci nisu mogli da postignu rešenje o povećanju minimalne cene rada, to je učinila Vlada Srbije koja je je donela srednje rešenje. Tako će mesečne zarade onih koji rade za najnižu platu od 1. januara 2023. godine umesto 35.000 biti oko 40.000 dinara, u zavisnosti od broja radnih časova.

Iako je ovo najveće povećanje minimalca do sada, u Savezu samostalnih sindikata nisu sasvim zadovoljni. Veća mesečna zarada za oko 5000 dinara, tačnije 14.3 posto  nije dovoljna, budući da inflacija premašuje taj procenat, smatra  predsednik subotičkog ogranka, Ištvan Huđi, zbog čega su, kako ističe, sindikati tražili onoliko koliko iznosi potrošačka korpa – blizu 50.000 dinara. Međutim, to nije bilo prihvatljivo za poslodavce. 

Naš sagovornik dalje pojašnjava da se minimalna zarada u Srbiji pogrešno tumači – ona je tu kao neki garant da ukoliko kompanija dospe u poteškoće sa poslovanjem ili plaćanjem, radnik biti zaštićen tom najnižom zaradom.

S druge strane, država je rasteretila poslodavce time što će neoporezi deo zarade biti 21.712 dinara, čime oni neće osetiti u tom delu povećanje minimalne cene rada.

Izvor: RTV Subotica