Socijalno-ekonomski savet Grada Subotice

27.avg 2020 8:58 AM
post

Socijalno ekonomski savet Grada Subotice, u cilju sagledavanja uticaja pandemije i njenih posledica na subotičku privredu, a potom i rešavanja eventualnih problema, uputiće zahtev Nacionalnom fondu za zapošljavanje za zvaničnu statistiku o broju ljudi koji su ostali bez posla.

Na sednici Socijalno ekonomskog saveta Grada Subotice, govorilo se o posledicama pandemije na rad kompanija odnosno poslodavaca i o položaju zaposlenih.
Iz Socijalno ekonomskog saveta, ističu da su na sednici analizirali situaciju koja je trajala za vreme pandemije, te razgovarali o preduzećima, poslodavcima i zaposlenima koji su imali probleme u proteklom periodu. Iz Saveta dodaju da će problemi iz proteklog perioda još trajati, usled umanjene angažovanosti poslodavaca ili preduzeća, te da su odlučili da upute zahtev Nacionalnom fondu za zapošljavanje za zvaničnu statistiku kako bi se sagledala trenutna situacija.

Problem koji kompanije koje rade u našoj zoni, imaju je da je došlo do umanjenja narudžbi, kažu iz Saveta. Takođe, te kompanije su imale radnike koji su bili zaposleni na određeno vreme, čiji su ugovori isticali, bilo je i neprimerenih otpuštanja, ali se situacija stabilizovala, objašnjava predsedavajući Socijalno ekonomskog saveta grada, Ištvan Huđi.

Prvobitno je potrebno uraditi analizu, ističe Huđi, te je zbog toga bitno da imamo zvaničan statistički podatak, kako bismo sagledali kako je pandemija uticala na subotičku privredu, te da na osnovu kompletne analize ukoliko nešto postoji, pokušamo da ispravimo ono što nije dobro ili nije u skladu sa zakonom odrađeno.

https://youtu.be/ebG5vmrAybk