Stari odmor: Borba sa zlonamernim poslodavcima

01.jun 2021 10:38 AM
post

Odlična vest za zaposlene - stari godišnji odmor moći će da se koristi do kraja juna 2022.

Do sada je ovaj zaključak Vlade važio samo za zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

"I ja se nadam da ću i ja otići na godišnji odmor, pošto nisam bio godinu i po dana. Ja ću u julu/avgustu pet dana, otići ću u neki riobolov, lov..."

Ovako planira svoje dane odmora iz 2019. godine direktor DZ Palilula dr Aleksandar Stojanović. Lekari i sestre iz kovid sistema tek ovih dana su dobili šansu da koriste odmor od pre dve godine.

"Znači bez opterećenja, potpuno opušteno, svi će moći da koriste godišnji odmor, ne teramo nikoga, svako će tražiti kad bude hteo. Ja već vidim zahteve za juni, mi ćemo to da ispunimo u 99 odsto slučajeva. Uzimaju sad ljudi po manje dana", kaže Stojanović.

Miloš Vučković sa portala Radnik.rs ocenjuje da je to korektan odgovor države jer je prihvatila realnost da većina radnika zbog vanrednog stanja nije mogla da iskoristi odmor.

"Ali tu je problem za radnike u privatnom sektoru koji imaju zlonamerne poslodavce koji u uslovima pandemije radnicima oduzimaju od odmora", dodaje.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije podsećaju na zakon, prema kome bi dobronamerni poslodavac trebalo da ponudi i plaćene dane starog odmora, a ne samo odložene.

"Ovo može da dovede do toga da se akulmulira veliki broj dana godišnjeg odmora u narednom periodu. Ima dobrih stvari, treba izaći u susret zaposlenima, ali s druge strane treba voditi računa da ne dođemo u situaciju da na neki način poslodavci zloupotrebe to", upozorava Zoran Mihajlović, sekretar Veća SSSS.

Bez obzira na to da li radi kod privatnika ili za državu, zaposleni može da se obrati inspekciji ako smatra da su njegova prava povređena, u slučaju da sa poslodavcem ne uspe da se dogovori o produžetku roka na korišćenje godišnjeg odmora.

Izvor:B92 / TV Prva