Tribina Sekcije mladih Sindikata Subotice

17.nov 2022 12:46 PM
post

Dvadesetak mladih sindikalaca prisustvovalo je danas Tribini u organizaciji Sekcije mladih Sindikata Vojvodine i Subotice na temu: Važnost sindikalnog organizovanja, upoznavanje sa osnovama sindikalnog delovanja, njegovom svrhom i potrebom.

Predstavnici zaposlenih u zdravstvu, metalu, kulturi bili su zainteresovani da od pravnika Pokrajinskog sindikata Adama Šarića, predsednika Sekcije mladih Vojvodine saznaju što više o svojim radnim pravima.
Kolektivni ugovori kao osnov, ugovaranje cene rada, godišnji odmori, prekovremeni rad, minimalna cena rada, stimulacija, napredovanje; bile su osnovne teme, a odgovori koje su mladi sindikalci dobili predstavljaju putokaz kako postojeća prava ostvariti.


Drugi deo Tribine je bio posvećen funkcionisanju švedskog sindikalnog sistema čije je iskustvo kroz prezentaciju svog boravka u Stokholmu preneo Miloš Suvajac, predsednik Sekcije mladih Subotice. To iskustvo je pokazalo kako se kontinuiranim radom stiže do jake organizacije.


Tribinu je zaključio predsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice Ištvan Huđi upućujući prisutne u osnove sindikalnog organizovanja, način samog formiranja sindikalne organizacije, ulogu koju Sindikat ima, te potrebe sistematskog delovanja u cilju sticanja članstva, znanja, solidarnosti, poverenja i naglašavanjem da je energija koju mladi nose dobar preduslov da se stvari pomeraju u korist zaposlenih.