Trudnice i porodilje izostavljene iz povećanja zarada i profesionalnih ocenjivanja

26.okt 2023 9:36 AM
post

 “Prava i privilegije zaposlenih žena u planiranju porodice” bila je tema Okruglog stola održanog 25. oktobra 2023. na Otvorenom univerzitetu u organizaciji Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Subotice. O pravima i privilegijama, porodiljskom odsustvu, bolovanju radi nege deteta, kao i o problemima zaposlenih žena vezano za navedenu temu govorili su Milan Predojević, dipl.pravnik, bivši pravnik u RFZO, Jovana Banjanin Horvat, isped Službe za brigu o deci Sekretarijata za društvene delatnosti Gradske uprave Subotica i Jelena Tomić - zaposlena majka četvoro dece.

Veliko interesovanje i brojna konkretna pitanja prisutnih pokazala su da je tema veoma značajna za naše članice. Pored pogodnosti koje su prethodnih nekoliko godina donete u cilju stimulisanje rađanja dece među kojima su značajnije znatno veće novčane pomoći države i one koje se odnose na zaštitu trudnica i porodilja od otkaza, a što je naročito važno kod trudnica zaposlenih na određeno vreme, pokazalo se da to svakako nije dovoljno i da je neophodno dalje raditi na poboljšanju položaja trudnica, porodilja i majki kako po pitanju finansijske podrške i praćenje standarda za vreme odsustva sa rada radi nege deteta, tako i proširivanje prava na dečji dodatak i na zaposlene sa manjim primanjima, kao i posebna pomoć nezaposlenim trudnicama i porodiljama.


Jelena Tomić je kao zaposlena majka četvoro dece govorila o ličnim iskustvima, poteškoćama, pomoćima, promenama kojima je svedočila.
Predsednica Sekcije žena Sindikata Subotice Goranka Ilić je istakla pozitivan primer definisanja pomoći za rođenje deteta zaposlenog u Kolektivnom ugovoru i kao svojevrsni zaključak ukazala na to da sa stanovišta rodno ravnopravnog zakona žene nisu dobile izjednačen položaj jer su za vreme tih dve godine odsustva sa posla uskraćene za povećanje zarada i profesionalno ocenjivanje.