Uprkos nezadovoljstvu radnika – u Subotici bez organizovanog protesta za 1. maj

01.maj 2022 11:04 AM
post

„Nezadovoljstvo vlada u radnicima zbog velikih troškova života i realno malih prihoda“, samo jedan je od problema sa kojima se suočavaju radnici u Subotici, ali i u Srbiji, rekao je za Danas predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Subotice, Ištvan Huđi.

Uprkos tome da je u pojedinim firmama u proteklih godinu, dve dana bilo otpuštanja određenog broja ljudi, pretežno onih koji imaju ugovore na određeno vreme, u Subotici neće biti organizovanog protesta radnika za 1. maj.

„Sindikati pokušavaju da u okviru raznih pregovora dođu do nekog kompromisnog rešenja za povećanje zarada radnika i boljih uslova rada, tako da, imaćemo sigurno nekoliko situacija ove godine gde će se u pojedinim kompanijama o tome razgovarati“, navodi Huđi.

Prema njegovom mišljenju, ako u skorije vreme ne bude više uspeha u međusobnim dogovorima između poslodavaca i radnika, dogovori o platama, o uslovima bezbednosti rada na radnim mestima, pitanje je vremena kada će i ovde biti organizovan protest.

Težak položaj radnika u fabrici Jura

Savez samostalnih sindikata Srbije je donelo odluku da ove godine za 1. maj organizuje protest ispred fabrike Jura u Leskovcu jer su tamo, kako kaže Huđi, najviše kršena radnička prava.

„Ovim protestom se želi ukazati na veoma težak položaj zaposlenih, kako u Juri tako i u drugim kompanijama. Međutim, Jura je neki simbol gde se vrlo teško može sindikalno organizovati i gde se vrlo teško može doći do nekog ozbiljnijeg rezultata“, ističe Huđi.

Kako najavljuje, radnike Jure će podržati građani iz cele Srbije i 1. maj će u Leskovcu biti obeležen radničkim protestom ispred ovog preduzeća stranog kapitala, a protestnom skupu će prisustvovati i subotički sindikat.

Podseća da zbog kovida u poslednje dve godine nisu bila dozvoljena okupljanja pa je zbog toga 1. maj svuda protekao bez protesta.

„U svetu su bili i ozbiljniji i masovniji protesti, u većim mestima, gradovima, gde se ukazivalo na težak položaj radnika, dok takva praksa nije uobičajena u Subotici“, navodi Huđi.

Teško će se menjati tradicija obeležavanja 1. maja

Dodaje da je kod nas 1. maj već dugi niz godina, tačnije iz Titovog vremena, ostao državni praznik.

„U to neko vreme radničkog samoupravljanja i tog dela prošlosti, to je bio praznik, to nisu bili povodi za proteste, nego su bili povodi za praznike sa porodicom, prijateljima, odlazak u šumu, kako u Subotici tako i u drugim mestima“, podseća Huđi.

Međutim, kako vreme odmiče, kaže, sve ukazuje na to da će taj 1. maj i kod nas biti jedna ozbiljnija priča, kao posledica svega onoga što ne valja, svega što se nije moglo dogovoriti za nekim stolom, ili na socijalno ekonomskim savetima, na raznim pregovorima, na mirnom rešavanju radnih sporova.

„Ako ne dođe do ozbiljnijeg povećanja zarada i poboljšanja položaja zaposlenih, to će sigurno i u Srbiji u skorije vreme za posledicu imati proteste. Nama su radnička prava data, ali se za njih moramo izboriti“, ocenjuje Huđi.

Brzo se živi i sve je manje vremena za porodicu, rodbinu, prijatelje, kaže Huđi i dodaje da radnici jedva dočekaju da bude neki državni praznik da se druže, jer je poslednje dve godine obeležio kovid-19, pa samim tim postoji i potreba da ljudi izađu u grda, da idu u prirodu.

„To su neke tekovine kojih se neće tako lako moći odreći, jer je to ipak neka tradicija koja je ostala u nekom lepom sećanju, nas malo starijih, ali i mlađe generacije su vrlo brzo prihvatile 1. maj kao nešto što se treba proslaviti negde u prirodi sa porodicom i prijateljima“, smatra Huđi.

Izvor: Dnevni list Danas