Održana Konferencija Sekcije mladih, izabrani novi članovi i usvojen Program rada

19.sep 2023 7:04 AM
post

U Sokobanji je, 14-16. septembra 2023. godine, održana Konferencija Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije, kojoj je prisustvovalo 15 članova Sekcije.

Na skupu su izabrani novi čanovi Konferencije i Izvršnog odbora, usvojeni su Izveštaj o radu Sekcije za tekuću godinu, budžet, kao i program aktivnosti za narednu godinu koje, između ostalog, predviđaju i humanitarne akcije sakupljanja odeće za crveni krst i svratišta.

Od četiri kandidata za Izvršni odbor, najviše glasova dobile su Neda Stanišić i Daniela Abazi, koje su postale nove članice IO, dok su druga dva kandidata, Miloš Suvajac i Nikola Bobić, prihvatili poziv predsednice sekcije da, na osnovu člana 15. Pravila o radu Sekcije, učestvuju u radu IO kroz određena radna tela.

Nakon pozdravne reči predsednice Sekcije Ružice Grabovac Marković, učesnicima se predstavio predstavnik Kosova i Metohije Strahinja Jevtić, novi član sekcije i Izvršnog odbora, dok je Nemanja Ristović pozvao prisutne na protest posvetnih radnika, zakazan za 26. septembar u Beogradu.

Nakon što je uočen problem sa neopravdanim izostancima pojedinih članova na seminarima i konferencijama, dogovoreno je da organizacije koje delegiraju člana mejlom obaveste o njihovom nedolasku.

Posle okruglog stola, Daniela Abazi je održala prezentaciju u kojoj je predstavila svoje učešće na ITUSA akademiji za mlade lidere, održanoj u Austriji, na kojoj je predstavila projekat jačanja Sekcije mladih, a svoja iskustva sa Akademije podelila je i sa lokalnom kikindskom televizijom.

Konferencija je predvidela i rad „na terenu“, tokom kojeg su članovi Sekcije postavili štand na centralnom šetalištu u Sokobanji, delivši promotivni materijal i upoznavši građane sa njihovim radom i sindikalnim idejama i vrednostima koje se promovišu.

Na kraju skupa, sindikalni kolega Miodrag Pantović je održao predavanje na temu demografskih prilika u zemlji, koje je izazvalo produktivnu diskusiju o uticaju pada nataliteta i priliva stranih radnika na tržište rada.