SINDIKATI: VLADA DA NE PREPUŠTA PITANJE ORGANIZACIJE RADA VRTIĆA LOKALNIM SAMOUPRAVAMA

01.sep 2020 8:13 AM
post

Sva tri sindikata zaposlenih u predškolstvu zatražila su od Vlade Srbije da se u što kraćem roku uklјuči u rešavanje problema vezanih za rad predškolskih ustanova, potvrđeno je Danasu u Sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

"Zaposleni u predškolskim ustanovama su neprijatno iznenađeni dopisom Ministarstva prosvete u kome je direktorima predškolskih ustanova ostavlјeno da u saradnji sa osnivačem, odnosno lokalnim kriznim štabom, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u konkretnoj lokalnoj zajednici, donesu odluku o povećanju odnosno smanjenju broja dece u objektu/grupi. Smatramo da u ovom trenutku nema osnova da se Ministarstvo prosvete rukovodi principom autonomije lokalnih samouprava, kada je u svim ustanovama obrazovanja i vaspitanja u Srbiji ista epidemiološka situacija", navodi se u dopisu Vladi, koji su potpisali predsednici Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikata obrazovanja Srbije.

Oni su ukazali da je Ministarstvo u uputstvima za osnovne škole definisalo normativ da u jednoj učionici istovremeno može biti 15 učenika, uz propisanu distancu od četiri kvadratna metra po detetu.

"Iz kog razloga nedostaje uputstvo za način rada u pripremnom predškolskom programu, iako ga pojedine škole imaju u svom sastavu", pitaju se sindikati.

Poručuju i da neke lokalne samouprave dosad nisu imale mnogo razumevanja za predškolske ustanove, zbog čega strahuju da se 1. septembra može doći u situaciju da, tamo gde vrtići koriste kapacitete škole, u dve susedne učionice slične kvadrature učitelј radi sa 15 učenika, a vaspitač sa 26 i više dece.

Iz sindikata navode i da su u više navrata Ministarstvu prosvete dostavlјali predloge kako da se organizuje rad predškolskih ustanova, a da bezbednost dece, zaposlenih i roditelјa ostane na najvišem nivou, ali da nikakav odgovor nisu dobili.
Izvor: DANAS